Therapeutisch elastische kousen aanmeten

Therapeutisch elastische kousen, ook wel steunkousen genoemd, kan aangemeten worden door de huidtherapeut wanneer u aanleg heeft om veel vocht vast te houden of wanneer het vocht niet goed afgevoerd kan worden.

Indicaties
De eerste symptomen van spataderen of vochtvorming zijn over het algemeen pijnlijke en/of vermoeide benen, onrustige benen en dikke enkels aan het einde van de dag. Bij de armen merken we dit vaak aan opgezette vingers/hand/arm, knellende sieraden en/of een strak vol gevoel in de arm of hand. Wie aan deze symptomen geen aandacht schenkt kan na verloop van tijd voor ernstiger problemen komen te staan zoals open wonden, spataderen, trombose of een open been en vergrootte kans op wondroos. Elastische kousen worden speciaal aangemeten op uw arm of been en geven steun van buitenaf. De druk die de kousen geven stimuleert de terugstroming van het bloed en lymfe zodanig dat uw klachten verminderen of niet meer terugkeren. Het is belangrijk om (met mate) te bewegen wanneer u de kousen draagt. Wandelen en fietsen zorgen ervoor dat de spieren aangespannen worden en hiermee masseren deze van binnenuit tegen de aderen waardoor de afvoer nog beter wordt gestimuleerd.

Dus hebt u tekenen van:
* spataderen
* trombose
* (chronische) veneuze insufficiëntie (bloed wordt niet meer goed naar het hart gepompt waardoor de aderen verwijden en het weefsel opzet. Een dikke voet/enkel/been is het gevolg)
* open been
* nabehandeling lymfoedeem
Laat u dan voorlichten over het aanmeten van een elastische kous.

Kous aanmeten
De huidtherapeut meet de elastische kous aan als u daarvoor een verwijzing van een arts heeft en er geen vocht meer in het been zit. Als dit wel het geval is wordt er d.m.v. massage en zwachtelen geprobeerd het been of arm zo oedeemvrij mogelijk te maken. Als na een tijd behandelen de omvang van de arm of been niet meer verder afneemt wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten. Aan de hand van de verwijzing zal bij de eerste afspraak uw ziektebeeld in kaart worden gebracht en uw benen opgemeten. Aan de hand van de maten en het voorschrift van de arts wordt bepaald wat voor u de beste kousen zijn. Uw kousen worden geheel of gedeeltelijk door uw zorgverzekeraar vergoed. De kous dient door de patiënt dagelijks te worden gedragen, een leven lang om recidief te voorkomen. De meeste patiënten zien hier in het begin tegenop, maar ervaren de elastische kous al snel als zeer aangenaam om te dragen (verlichtend effect op het oedeem). Elastische kousen zijn er in alle soorten, maten en kleuren en worden op maat gemaakt. De kousen bestaan in vier drukklassen en de huidtherapeut bekijkt welke druk u het beste kunt hebben. Dit wordt in overleg gedaan met uw (huis-)arts indien nodig.

Werking kous
De kous moet u zien als een kledingstuk. U doet deze ’s morgens na het douchen aan en doet deze pas weer uit wanneer u naar bed gaat. De druk van de compressiekous die van buitenaf wordt gegeven, samen met de spierpomp werking van binnenuit, stimuleren de lymfvaten en aderen tot een betere afvoer. Hierdoor wordt de bereikte genezing vastgehouden, dan wel wordt verergering of terugval voorkomen. Belangrijk is dus het dagelijks dragen van de kous en daarnaast uw dagelijkse bezigheden te blijven doen en dus ook te bewegen.

Vergoeding
Dit hangt geheel af van uw zorgverzekeraar. Meestal krijg je keer 2 kousen (als het 1 arm of been betreft) of 2 paar kousen. Daarna ontvangt u om de 12 maanden 2 (paar) nieuwe kousen.
Om het aan- en uittrekken te vergemakkelijken zijn er diverse aan- en uittrekhulpen aanwezig. Deze zijn ook bij Huid- en oedeemtherapie Kimberley de Jong te verkrijgen.