De Huidtherapeut

Huidtherapeuten behandelen patiënten met een zieke of beschadigde huid, eventueel op verwijzing van een huisarts of specialist. Doel van de behandeling is het opheffen, verminderen of voorkomen van een stoornis of beperking als gevolg van een huidaandoening. Littekens, brandwonden, acné, overbeharing en oedeem. Het zijn voorbeelden van problemen waarmee de huidtherapeut u kan helpen.
Tegenwoordig zijn er veel goede en mooie technieken om een huid te verbeteren, mits toegepast door een vakkundig specialist. De huidtherapeut is een HBO-gediplomeerde paramedicus met als vakgebied de behandeling van de zieke en beschadigde huid. De huidtherapeut is dus speciaal opgeleid om behandelingen van de huid verantwoord uit te voeren.
De titel ‘huidtherapeut’ is een beschermde titel, vastgelegd in de Wet BIG (artikel 34). De opleiding- en deskundigheidseisen zijn daarom bij wet vastgelegd.

Kimberley de Jong
Na mijn opleiding voor schoonheidsspecialiste ben ik de opleiding huidtherapie gaan volgen op De Haagse Hogeschool. Omdat ik als schoonheidsspecialiste al behandelingen uitvoerde op cosmetisch gebied (zoals acné behandelingen, definitief ontharen en microdermabrasie) wilde ik me met deze opleiding richten op het medische gebied. Tijdens mijn opleiding groeide mijn interesse in oedeemtherapie en heb ik hierin veel ervaring opgedaan tijdens mijn stageperiodes in diverse oedeempraktijken in Nederland en een oedeemkliniek in Duitsland.
Wanneer een patiënt in behandeling komt vind ik het belangrijk dat er genoeg tijd en ruimte is voor voorlichting. Daarnaast zie ik een behandeltraject als een samenwerking tussen patiënt en huidtherapeut om samen het beste resultaat te behalen.
Om de kwaliteit te kunnen blijven waarborgen ben ik aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en het Kwaliteitsregister Paramedici. Daarnaast volg ik congressen en nascholingen om op de hoogte te blijven van de nieuwste kennis en ontwikkelingen binnen mijn vakgebied.