Littekens ontstaan wanneer de huid zich hersteld na een huidbeschadiging. De huid kan oppervlakkig beschadigd raken en dan zal er geen litteken ontstaan. Wanneer de huid dieper is beschadigd bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, operatie of huidziekte zal het genezingsproces langer duren en is de kans dat een litteken ontstaat groter. Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte bestaat uit bindweefsel (collageen). Voordat een litteken helemaal genezen is en niet meer veranderd gaan twaalf tot achttien maanden voorbij.
Tijdens de genezing kan het zijn dat het litteken niet mooi rijpt en afvlakt. De klachten die kunnen ontstaan bij een slechte genezing zijn pijn, jeuk of irritatie van het litteken, een donker rode kleur en littekenweefsel dat bovenop de huid blijft liggen, het litteken voelt hard aan of geeft bewegingsbeperkingen.
Als u last heeft van één van de bovenstaande klachten dan kunt u bij Huid- & oedeemtherapie Kimberley de Jong terecht voor littekentherapie. Bij een jong litteken van niet ouder dan 2 jaar zijn deze klachten vaak nog goed te behandelen.
Door middel van speciale massagetechnieken wordt de de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel gemaakt. Doel van de behandeling is vaak het versoepelen van de littekens om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen en een tweede doel is het uiterlijk van een litteken verbeteren.
Littekenmassage wordt vaak toegepast bij atrofische littekens (weefsel voelt dun, zacht, soepel, rekbaar en glanzend) en hypertrofische litteken (weefsel voelt hard en dik aan, soms pijnlijk, zijn verheven boven de omringende huid en vaak verkleurd)
Siliconenpleisters en lymftape
In sommige gevallen kan het gebruik van siliconenpleisters en/of lymftape aanbevolen worden door uw huidtherapeut. Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter, meer elastisch en daardoor minder zichtbaar. Daarnaast vermindert roodheid, jeuk en pijn van het litteken.