Lipoedeem

Lipoedeem is een vreemde eend in de bijt. Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke en chronische ziekte waarbij de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal is en er een stoornis is in de aanmaak van vetweefsel. Hierdoor ontstaat een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem). Lipoedeem komt bij vrouwen voor en zij herkennen het vaak aan de pijn ervaring bij aanraking van het aangedane lichaamsdeel en daarbij snel ontstaan van blauwe plekken. Ook is lipoedeem visueel goed te onderscheiden van lymfoedeem, dit wordt duidelijk laten zien in het onderstaande informatiefilmpje, aan de hand van voorbeelden.
Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Kenmerkend bij lipoedeem is de abnormale vetverdeling; de vaak dikke benen die ook bij afvallen dik blijven. Dit heeft vaak de vorm van een paardrijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels, voeten zijn in tegenstelling tot bij lymfoedeem nooit aangedaan. Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt vaak lymfoedeem (vochtophoping) in een periode van ongeveer vijftien jaar.

Lipoedeem is voor vele een (nog) onbekende aandoening waarover veel onduidelijkheid bestaat, ook onder medici. Om u een duidelijk beeld te geven wat lipoedeem is en hoe u het kunt herkennen adviseer ik u onderstaande informatiefilm over lipoedeem, gemaakt door de “Lipoedeem Vrienden” en Infopagina (Facebook) en NLNet www.lipoedeem.net, te bekijken.
Herkent u zich in de gegeven informatie in onderstaand filmpje? U kunt kosteloos en vrijblijvend een intake afspraak maken met Huid- & oedeemtherapie Kimberley de Jong voor informatie en advies.